google-site-verification=fLzdA4YDVDSGyELj2oALmtlzxEsodqUXiCBZ9OQJC84 google-site-verification=fLzdA4YDVDSGyELj2oALmtlzxEsodqUXiCBZ9OQJC84

Dot watten

Heb jij je verstandskiezen laten trekken? Dan zul je vast met wat vragen hebben gezeten, toen het spektakel achter de rug was en je ongemakkelijk een dot watten op zijn plek probeerde te houden. Hoe lang blijft dat gapende gat eigenlijk bloeden? Wanneer mag ik weer een boterham met kaas? Moet ik echt mijn mond spoelen met waterstofperoxide? En hoe lang moet die dot watten daar eigenlijk blijven zitten? Als je al de kans kreeg om die vragen te stellen met je dikke wang, keek de assistente je waarschijnlijk aan met een blik die zei: deze vragen heb ik nu al tweeduizend keer beantwoord. Daar gáán we weer.

Daan, die als patiënt nummer duizend-en-één naar watjes en pijnstillers vroeg en de bijbehorende blik toegeworpen kreeg, dacht: Dat moet toch anders kunnen? Het zullen vast honderden mensen zijn, die dagelijks of wekelijks in de gevreesde stoel zitten met het vooruitzicht zonder verstandskiezen thuis te komen. Allemaal vragen ze zich van te voren af: hoe werkt dit? Wat kan ik verwachten? Stel nou dat al die patienten vooraf per mail een video toegestuurd zouden krijgen. Een video waarin antwoord wordt gegeven op alle voor de hand liggende vragen die na iedere getrokken kies boven komen drijven, over bloed, spuiten en eten.

Niet alleen zou de patiënt door die video verlost zijn van al zijn vragen – en misschien zelfs een aantal zorgen – ook zouden alle assistentes verlost zijn van hun dagelijkse riedeltje. Patiënt duizend-en-twee begint niet meer over bloed en pijnstillers want hij heeft op de video in de wachtkamer precies gehoord en gezien hoe het zit. Optimale klanttevredenheid.  De kaakchirurg en assistent kunnen zich concentreren op het werk waar ze goed in zijn: zorg verlenen, geruststellen en alleen specifieke vragen beantwoorden.

Niet alleen de assistente verdient die verlichting. Of je nu benzine gaat tanken, de bibliotheek binnenloopt of inentingen haalt voor een reis, op eindeloos veel plekken komen standaard vragen in je op die efficiënter beantwoord kunnen worden. Toch zullen tandartsen en kaakchirurgen nog even geduld moeten hebben. Hoewel dit soort video’s in opkomst zijn, weten de meeste mensen – ja, kaakchirurgen zijn ook mensen – nog niet van het bestaan ervan. Voor wie zijn verstandskiezen nog heeft, kunnen we wel alvast één ding verklappen: die dot watten mag er na tien minuten wel uit hoor.